24 września 2014

Ziemniaki nie muszą być tuczące!

Słodkie ziemniaki
Bataty

 to doskonały dodatek do każdego obiadu. Świetnie sprawdzają się zarówno, na co dzień jak i od święta. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe - możesz je, więc śmiało włączyć do swojej codziennej diety. Słodkie ziemniaki są stosunkowo mało kaloryczne (80-100 kcal) i całkowicie wolne od tłuszczu, więc możesz je jeść bez obaw, o ile przyrządzisz je w odpowiedni sposób.
źródło internet


Słodkie ziemniaki były uprawiane już przez Inków i Majów. Do Europy dotarły dopiero w XVI wieku, jednak nigdy nie zyskały tu dużej popularności. W Polsce do niedawna były zupełnie nieznane, teraz można je dostać głównie w dobrze zaopatrzonych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością.

Najpopularniejsze odmiany batatów to te z pomarańczową albo czerwonawą skórką. Są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. I znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów batatów zawiera około 85 kalorii. Taka ilość zaspokaja też... w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik. W batatach znajdziemy dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6 (chroni przed chorobami serca), a także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, potas, mangan, miedź.

Co ważne, w batatach siedzą enzymy, które rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest praktycznie zerowa. Słodkie ziemniaki zawierają także działający przeciwnowotworowo kwas chlorogenowy, luteinę, zeaksantynę chroniącą przed rakiem i chorobami oczu oraz sterole roślinne zmniejszające stężenie złego cholesterolu. Bataty praktycznie nie mają tłuszczu. Powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby z nowotworami jelita cienkiego czy okrężnicy i z chorobami układu krążenia oraz płuc (zwłaszcza palacze). Bataty chronią przez astmą, osteoporozą, wzmacniają odporność.

Kupując bataty, wybierajmy tylko te jędrne, o gładkiej, suchej skórce pozbawionej pęknięć i obtłuczeń. Warto wiedzieć, że słodkie ziemniaki zaczynają psuć się od czubków. Gdy już je kupimy, przechowujmy je w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce – optymalna temperatura to 12 stopni. Ważne, aby nie przetrzymywać ich dłużej niż przez miesiąc. Jeśli je ugotujemy, możemy je zamrozić.
źródło internet


Przed pieczeniem słodkie ziemniaki – jeszcze nieobrane – należy porządnie wyszorować. Jeżeli zamierzamy pokroić je w kostkę, możemy usunąć z nich skórkę (pamiętajmy jednak, że z nią są najzdrowsze). Żeby upiec bataty w całości, należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Każdy ziemniak trzeba nakłuć nożem albo widelcem w paru miejscach. Następnie bataty układa się na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Należy piec je przez około godzinę, aż będą bardzo miękkie.
źródło internet
źródło: www.kuchnia.wp.pl

1 komentarz:

  1. Uwielbiam słodkie ziemniaki :) Często jem je ze skórką. Dobre z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń

Bądźmy dla siebie przyjaciółmi.Wszyscy są na tym blogu mile widziani. Dziękuję za wszystkie komentarze:)