11 lutego 2014

"Podwójne Cannelloni"


Hej wszystkim! 
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne cannelloni nadziewane serkiem i szpinakiem oraz mięskiem z indyka z pieczarkami w sosie pomidorowym.
Zapraszam do obejrzenia przepisu :))

Lista składników:
makaron canneloni, około 20 sztuk
szpinak
czosnek
cebulka dymka
serek biały, może być kanapkowy np. almette
pieczarki
mięso mielone z indyka
oliwa z oliwek
sos pomidory ( ja użylam gotowego sosu lasagne ze słoika)
tarty ser np. mozzarella 
dosyć głębokie naczynie żaroodpporne  z przykrywką

1. Rozgrzewamy patelnię z oliwą  i kroimy dwa ząbki czosnku oraz cebulkę dymkę i dodajemy na oliwę
Po nabraniu przez cebulkę i czosnek  złocistego koloru dodajemy szpinak i podsmażamy az szpinak stanie się wiotki.





2. Gdy szpinak już gotowy, odkładamy go na bok do ostygnięcia. W miedzy czasie w garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż pieczarki puszczą wodę.



3. Ostygnięty szpinak mieszamy z serkiem, doprawiamy solą i pieprzem.




4. Połowę podsmażonych pieczarek odkładamy do osobnego naczynia. Do jednej połowy dodajemy sos pomidorowy i podgrzewamy.





5. Na patelni wraz z drugą połową pieczarek podsmażamy mięso mielone.






6. Na dno naczynia żaroodpornego dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.





7. Następnie wlewamy połowę podgrzanego sosu pomidorowego.





8. Mięso mielone wkładamy do miksera i mielimy drobno. Dodajemy jajko, żeby konstystencja była bardziej lepka niż sypka.




Nadziewamy cannelloni  farszami. Następnie ustawiamy je na stojąco w naczyniu z sosem pomidorowym.




9. Tak samo postępujemy z resztą rurek. Ustawiamy jedna obok drugiej.







10. Gdy już nadziejemy wszyskie rureczki, i ułożymy je w naczyniu, dodajemy resztę sosu pomidorowego na wierzch.




Oraz posypujemy startym serem, tutaj akurat mozzarella.






11. Naczynie przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180-190 stopni  piekarnika .
Zapiekamy około 20 minut do pół godziny, cały czas sprawdzając czy makaron zmiękł i czy nie wysechł.







Smacznego!!!




PS. Jestem straszną bałaganiarą jeśli chodzi o gotowanie, więc nie zwracajcie uwagi na bałagan :D






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bądźmy dla siebie przyjaciółmi.Wszyscy są na tym blogu mile widziani. Dziękuję za wszystkie komentarze:)